Zwemmen

GSG-Zwemmen

Zwemmen is een ideale sport voor mensen met en zonder beperking, voor jong en oud. De meeste mensen met een beperking kunnen leren zwemmen. In het water voel je je lichter waardoor sommigen zich makkelijker kunnen verplaatsen. Zwemmen is in de regel blessurevrij: je werkt aan de opbouw van je conditie en versterking van je spieren zonder je gewrichten te zwaar te belasten.

Naast leren zwemmen kun je bij ons terecht voor recreatief zwemmen/in het water zijn. De meeste kinderen die bij ons zwemmen doen dat met get doel om een diploma te halen. Dat kan ook als je (wat) ouder bent. Zit een diploma er niet in dan geeft dat niet: we streven er naar dat iedereen zich vertrouwt voelt met en in het water en zich kan redden. Speciaal voor senioren is er ook een recreatief uur in een extra verwarmd bad.

Bij GSG zwemmen zowel kinderen als volwassenen. De mogelijkheden zijn:
  • leszwemmen (erkend ABC diploma)
  • recreatief zwemmen (in extra warm water, 30-32 graden afh. van de dag)
  • wedstrijdwemmen
  • snorkelen (Snorkelen 1, 2 en 3)
  • aquajogging voor senioren

Leszwemmen en recreatief zwemmen

Bij het zwemmen met kinderen stemmen we onze aanpak af op het niveau en leervermogen van het kind. We streven naar een haalbaar resultaat: dat kan zelfredzaamheid en veiligheid in water zijn tot een diploma. We combineren het altijd met plezier hebben en houden in het water. Voordat nieuwe leden starten bepalen de zweminstructeurs de startkwalificatie. Dan wordt ook het doel bepaald en de aanpak om dat te bereiken.
De zweminstructeurs zijn bevoegd. Ze beschikken over alle noodzakelijke diploma’s om veilig en verantwoord zwemonderwijs te kunnen geven. Dat doen ze samen met een grote groep enthousiaste vrijwilligers.
Voor het leszwemmen zijn we aangesloten bij het Nationaal Platform Zwebaden (NRZ). Daardoor zijn we bevoegd om de erkende ABC zwemexamens af te nemen. Zwemles is 1 onderdeel wat wij bieden. Daarnaast kun je ook conditiezwemmen of aan wedstrijdtraining doen.

Gedragscode en verklaring omtrent goed gedrag (VOG)

GSG streeft naar een zwemklimaat zonder ongewenste intimiteiten en streeft naar een situatie waarin het risicco daarop wordt voorkomen en bestreden. Nationaal Paltform Zwembaden (NPZ) en de zwembranche hebben de ‘Gedragscode Zwembranche’ en de ‘Uitgangspunten beroepsuitoefening algemeen’ opgesteld: samengevat in de Gedragsscode. Deze code bevat gedragsregels die zijn bedoeld als richtlijn voor correct gedrag van onze instructeurs en vrijwilligers. Wij onderschrijven deze gedragscode in al onze zwemactiviteiten. Dit is de link naar deze gedragscode: http://gedragscodezwembranche.nl/bekijk-de-gedragscode-zwembranche.
GSG werkt met vrijwilligers die zich belangenloos inzetten voor onze leden. We gaan om met een kwetsbare doelgroep. Van onze vrijwilligers die bij het zwemmen een bijdrage leveren vragen we om een verklaring omtrent goed gedrag te overleggen. Dat is een verklaring die door het Ministerie van Justitie wordt afgegeven. Zij doen onderzoek naar de persoon voor wie de VOG wordt aangevraagd. Als geen reden is om het verzoek te weigeren dan wordt de VOG afgegeven. Zonder een geldige VOG kun je bij  GSG geen vrijwilligerswerk doen.

Snorkelen

Op de uren van leszwemmen/recreatief zwemmen is ruimte gereserveerd voor snorkelaars. Wil je technieken leren van het snorkelen zoals duiken en zwemmen met een snorkeluitrusting dan is dit misschien iets voor jou. Je kunt bij ons je snorkeldiploma(‘s) halen en tegelijkertijd werken aan je zwemtechniek.

Senioren: aquajoggen en recreatief zwemmen

Op zaterdagochtend is er aquajoggen in het verwarmde bad van Beatrixoord voor senioren. Wil je bewegen in warm water of weer beginnen met sporten, bijvoorbeeld na een revalidatie, dan is dit wellicht de geschikte mogelijkheid. Een proefles volgen kan altijd, laat het ons weten.
Speciaal voor senioren is er ook nog een recreatief uur in een extra verwarmd bad waarin je kunt staan. Vooral fijn als je ontspanning  zoekt voor lijf en leden.

Speciale voorzieningen

 • We maken gebruik van een extra verwarmd bad (32 graden) en een bad met de gewone temperatuur (27,5 graden)
 • We beschikken over relevante voorzieningen zoals: beweegbare bodem, invalidenlift, invalidentoiletten, tillift en parkeermogelijkheid direct bij de ingang
 • We bieden (indien nodig en mogelijk) één op één begeleiding

Wil je weten of zwemmen geschikt voor jou of je kind is?  De sportcoördinator kan je er over vertellen. We hebben veel ervaring met zwemmen met kinderen met uiteenlopende gedragspatronen en beperkingen. Je kunt ook meteen het aanmeldformulier*  invullen, samen met het formulier waarop je extra informatie kunt aangeven over je kind. Eerst zelf zien of ervaren? Neem contact met ons op om een keer te komen kijken of een proefles te volgen.

Aanmeldformulieren vind je onder de knop “contact”.

(* Het kan voorkomen dat er een wachtlijst is: dan kunt je je toch aanmelden en het aanmeldformulier invullen, de contributie gaat pas in zodra jij of je kind daadwerkelijk gaat zwemmen.)

Zwemmen | Voordelen | Lestijden  | Info voor vrijwilligersPGB | Downloads