Wedstrijdzwemmen

GSG-Zwemmen Onder de naam Groninger Paranha’s wordt er wedstrijd gezwommen. Wedstrijdzwemmen is voor iedereen die van zwemmen houdt, zijn diploma’s al heeft en in een gezellige groep wil zwemmen.
Bij het wedstrijdzwemmen train je natuurlijk voor de wedstrijden, maar we leren ook het verbeteren van slagen aan tijdens een training en we verbeteren je conditie.

De wedstrijdploeg bestaat op dit moment uit ongeveer 10 zwemmers. Wij trainen op dinsdag van 19.00 uur tot 20.00 uur en op de donderdag van 18.30 uur tot 19.30 uur. Tijdens de training word de groep begeleid door een trainer. De training is iedere keer anders, maar heeft wel een vaste opbouw. We beginnen altijd met inzwemmen, daarna komt een steeds wisselende training en daarna wordt er uitgezwommen. Het wisselende deel van de training kan bestaan uit verschillende onderdelen. Dit kan zijn; conditietraining, slagverbetering, het maken van starts en keerpunten, het zwemmen van een estafette of het trekken van sprintjes. Meestal wordt er een combinatie gemaakt, zodat er een leuke en afwisselende training ontstaat.
In een jaar tijd worden er vanuit de bond zes wedstrijden georganiseerd. Deze wedstrijden zijn door het hele land heen. De wedstrijdploeg gaat hier altijd gezamenlijk heen. Dit wordt georganiseerd door G.S.G.. Na de wedstrijd wordt er gezamenlijk ergens gegeten, waarna we weer terug naar huis gaan.
Aan wedstrijden kun je op twee manieren meedoen, als recreant of als geclassificeerde zwemmer. Iedereen die lid is van een vereniging kan meedoen met wedstrijden, dan ben je een recreant. Je zwemt dan in de open klasse. Je zwemt dan niet tegen iemand anders, maar om iedere keer een persoonlijk record te zwemmen.
Als je als geclassificeerde zwemmer wilt meedoen aan de wedstrijden, dan moet je je laten keuren. Dit kan bij de bond. Zij keuren je dan, waarna je in een klasse wordt geplaatst. In deze klasse zitten allemaal mensen die evengoed kunnen zwemmen als jou. Als geclassificeerde zwemmer, zwem je dus wel tegen anderen. Hiermee zijn ook medailles te winnen.
Ieder jaar is er ook een NK lange baan zwemmen. Hier mogen alleen zwemmers heen die geclassificeerd zijn.
Lijkt jou het wedstrijdzwemmen iets? Kom dan een keer kijken bij een training. Na overleg kan je altijd een keer mee zwemmen en mee kijken bij een wedstrijd. En vind je het dan iets? Dan meld je je aan en word je ook een wedstrijdzwemmer!

Zwemmen | Voordelen | Lestijden | Wedstrijdzwemmen | Info voor vrijwilligers | Foto’s | Bepalingen Zwemcircuit | PGB | Downloads