Verslagje Cuijk

GSG-RolstoeldansenVrijdag 29 maart 2013
Het is weer zover, het NK rolstoeldansen staat weer voor de deur. Na weken van voorbereidingen, groepstrainingen en privélessen is het NK weekend aangebroken. Nou ja…. NK…. Dit jaar is voor het eerst de titel NK eraf gehaald…. Maar dat mag de pret niet drukken. Koffer met veel kleding gepakt, startboekjes niet vergeten. (die liggen de hele week al klaar op tafel) gele vest van de sponsor hangt klaar…… Ja daar gaat de telefoon.. “we zijn onderweg, we komen eraan, loop je vast naar beneden?”

Beneden aangekomen, komt al snel de bus met aanhanger aangereden met daarachter nog een extra auto. Zowel in de bus als in de auto tref ik uitgelaten leerlingen, die allemaal zin hebben in een schitterend dansweekend. Dit jaar zijn we voor het eerst met 11 personen…. Nog even de laatste persoon ophalen en dan kunnen we als 1 grote gele brigade de snelweg op.

De sfeer zit er lekker in, een hoop gezellig geklets hoor ik om me heen. Af en toe zingen we mee met een liedje op de radio, net over de helft even stoppen voor een lekker bakkie.…. Kortom GEZELLIG.

Voor het eerst sinds we deelnemen aan deze wedstrijd logeren we niet in Cuijk maar in Venray. Onderweg zwaaien we even naar het hotel in Cuijk op het moment dat we er langs rijden om vervolgens door te rijden naar Venray. Eenmaal aangekomen, uitgepakt en opgefrist staat de rest van de dag in het teken van relaxen met een hoop gezelligheid.

dansen

Zaterdag 30 maart 2013
Het loopt allemaal iets anders dan anders dit jaar. Ander hotel, langere reistijd naar de sporthal, eerder opstaan. Het personeel is zo aardig geweest om het voor onze groep mogelijk te maken dat we om 7 uur kunnen ontbijten in plaats van 8 uur. We hebben zelfs onze eigen tafel gekregen. Een bordje met “Team GSG” staat op het hoofd van de tafel. Gelukkig heeft niemand zich verslapen, ziet iedereen er keurig uit, hier en daar wat gespannen gezichtjes, maar overall genomen heeft iedereen er gewoon heel veel zin in.

Vanaf het betreden van de sporthal, die voor deze gelegenheid prachtig is versierd, is het gelijk merkbaar……. Dit is geen gewone wedstrijd……. Dit blijft toch heel bijzonder…. Niet alleen zien we Nederlandse paren, maar ook diverse buitenlandse paren. Voor de hoogste klasse is het namelijk een internationale Worldcup wedstrijd. Dit zorgt er voor dat er in totaal 21(?) landen deelnemen. Van Nederland tot Zuid Afrika. Van Rusland to aan Mexico. Ieder jaar kijken we onze ogen uit aan de diversiteit aan deelnemers.

Plekje zoeken, opwarmen, indansen en de laatste hand aan de make-up leggen is het eerste uur aan de orde. Na de officiële opening , vlaggenparade en het voorstellen van de juryleden kan de wedstrijd om kwart over 10 dan echt beginnen.

Wat volgt is een dag vol muziek en dans waarin iedereen het beste van zijn kunnen laat zien. De wedstrijddansers van GSG dansen alsof hun leven er vanaf hangt. Als een trotse instructeur sta ik te kijken hoe de dansers stralend hun progressie laten zien aan de jury. Hoofdjes op, contact met elkaar, strakke acties in de tango,overtuiging in het dansen en het overbrengen van het plezier dat ervaren wordt, zijn de belangrijkste aspecten van de laatste trainingen geweest. Beide paren zijn hier enorm in gegroeid en dit was duidelijk zichtbaar op de vloer.

Robert en Maria dansten Ballroom vandaag. Voor hun was dit de eerst wedstrijd na een lange afwezigheid. Robert is in september 2012 geopereerd aan zijn heup en heeft zich daarna alleen maar bezig gehouden met revalideren. In januari 2013 is hij weer voorzichtig begonnen met het maken van de eerste dansbewegingen. Via de voorronde en herkansing wisten ze zich, boven verwachting, te plaatsen voor de halve finale. Uiteindelijk zijn ze op de 9e plaats geëindigd. Tineke en Margareth hadden een hele sterke en stralende ronde. Zij dansten Latin vandaag. Heel veel interactie en overtuiging. De vonken schoten over en weer tussen beide.

Een rechtstreekse doorplaatsing naar de halve finale had dit tot gevolg. En na een vergelijkbare inzet tijdens de halve finale, was dit goed genoeg om geplaatst te worden voor de finale ronde waar ze uiteindelijk 5e werden Na de wedstrijd gaan we terug naar het hotel om lekker bij te komen, gezellig te dineren met elkaar en na te praten over een geslaagde wedstrijddag.

Zondag 31 maart 2013
De dag begint wederom vroeg, zelfs nog een uur eerder omdat de zomdertijd is ingegaan…Het ritueel van de dag ervoor herhaalt zich. Om 7 uur ontbijten en om kwart over 8 de bus in om naar de sporthal te gaan.

Na het officiële gedeelte kan de 2e wedstrijddag beginnen.

Robert en Maria doen vandaag niet mee. Omdat Robert nog vol in de revalidatie zit hebben we in overleg met de fysio al besloten dat hij aan 1 discipline mee kon doen.

Tineke en Margareth dansen vandaag voor het eerst in de Hoofdklasse B Duo 1. Tijdens de wedstrijd van Wijchen zijn ze gepromoveerd, vandaar deze wedstrijd in een nieuwe klasse. Niet alleen een nieuwe klasse ook een nieuwe dans, de Slowfox, hebben ze zich eigen gemaakt in de tussenliggende periode. Twee finale rondes hebben ze gedanst, met als uiteindelijk resultaat een 1e plaats.

Vermoeid maar erg tevreden keren we terug naar het hotel om hier de laatste avond door te brengen. Het was een heerlijk diner, zonder beperkingen…… Nu de wedstrijden voorbij waren konden we eten en drinken wat we wilden. Het werd dan ook wel laat voordat wij naar bed gingen maar met een voldaan gevoel.

Maandag 1 april 2013
De wekker liep om 8.30 uur, dat was beter dan de dagen ervoor…..Maar er moest nog wel van alles gebeuren zoals douchen en aankleden tassen inpakken en auto inladen.

Nadat we afscheid hadden genomen van het vriendelijke personeel, zijn we om 11.00 uur vertrokken richting Groningen met nog een tussenstop in Zwolle. Na een veilige reis werd om 15.00 uur de eerste weer thuis afgezet. Het was een zeer geslaagd en enerverend weekend. Op naar volgend jaar!