Boccia

Elke maandagavond van 19:00 tot 20:00 uur in Haren bij Beatrixoord een Boccia training leiden. Maurice Holt is de trainer die elke maandagavond een enthousiaste groep instructie geeft. Met 7 personen in de leeftijd van 17 tot en met 50 met verschillende lichamelijke beperkingen als Cerebrale Parese, Spina Bifida, Bechterew.

Wat is Boccia
Boccia (‘botsja’) is een nog jonge sport speciaal bedoeld  voor mensen met een zware motorische beperking. Boccia wordt met name gespeeld door mensen met een cerebrale parese (hersenaandoening met onder andere spasme) en sporters die vanwege hun lichamelijke beperking nauwelijks een andere sport kunnen beoefenen.

Spelregels
Boccia is een miksport. Doel van het spel is de eigen rode of blauwe ballen dichterbij de witte doelbal (de Jack) te spelen dan de tegenstander. Door middel van een toss wordt bepaald wie als eerste de witte doelbal mag spelen en in welk vak je moet staan.

De witte bal wordt in het veld geworpen of gerold en dezelfde speler probeert zijn gekleurde bal zo dicht mogelijk bij de witte bal te spelen. Daarna is de tegenpartij aan de beurt. Hierna moet de partij gooien die het verste van de witte bal vandaan ligt. Deze partij moet net zolang gooien tot het lukt één van zijn ballen dichter bij de witte bal te spelen dan de tegenpartij etc. Het spel wordt doorgespeeld tot alle gekleurde ballen, dus 6 van elke partij, zijn gespeeld. Dit is een complete ronde, waarna de score kan worden opgenomen.

Meer weten over Boccia?
Dan verwijs ik je naar paralympische atleet Daniel Perez. Hij was onlangs nog actief in Rio.